Magazin dedicat piscinei tale!

Alege-ti modelul preferat.

Informatii utile despre saune

Cum sa construiesti o sauna cu buget redus

Sauna este o comoara care are capacitatea de a te curata si purifica asa cum un dus sau o baie nu vor putea niciodata. Pilea ta va fi curatata de la interior spre exterior, iar la final vei simti efectiv cum porii tai respira singuri.
Sa ai o sauna acasa este ceva extraordinar, luand in considerare efectele purificatoare si usurinta in construire – in esenta sauna este o camera mica, foarte bine izolata, cu o sursa de caldura poprie.

Unde construim sauna

Atunci cand alegi locul pentru amplasarea saunei, trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie locul perfect – confortabil, accesibil si linistit, ferit de galagie sau alti factori care ar putea afecta sedinta de relaxare.
Fiindca sauna nu trebuie sa fie mare, poti opta pentru amenajarea ei intr-un colt linistit al curtii sau gradinii. Pentru interior, poti construi sauna ca si anexa la baie sau intr-o mica garderoba.

Sursa de caldura

Filmele ne-au prezentat, in toate cazurile, saune cu sursa de caldura pe baza de pietre, incalzite in prealabil in exterior. Pe langa aceasta sursa de caldura suprapopulata, saunele mai pot fi incalzite si cu sobe pe lemne, lampe de caldura sau, la un pret mai ridicat, tehnologie cu infrarosu.
Trebuie sa fim foarte atenti insa, la siguranta noastra, mai ales daca folosim soba pe lemne pentru incingerea atmosferei. Este indicat sa eliminam suprafetele inflamabile din jurul acestora (lemnul, de exemplu) si sa le inlocuim cu suprafete metalice sau ceramice. De asemenea, este bine sa avem, indiferent de sursa de caldura, un stingator de flacari.

Izolatia

Caldura si aburul trebuie sa ramana in sauna pentru ca aceasta sa functioneze in mod corespunzator. O varianta ieftina de izolatie este vata minerala, insa trebuie acordata foarte multa atentie atunci cand o aplicam. De cele mai multe ori ea este gresit instalata – chiar si micile goluri pot reduce eficienta acesteia cu pana la 25%.
O alta varanta ieftina, si eco friendly in acelasi timp, este chirpiciul: amestec de argila, nisip, paie si apa. Chiar daca efortul fizic este mai mare in cazul peretilor din chirpici, si incalzirea acestora dureaza putin mai mult, caldura va persista mai mult decat in cazul peretilor de lemn.

Ventilarea

Este foate important sa luam in considerare acest aspect, mai ales ca avem in discutie o incapere mica cu oameni transpirand. Printr-o ventilatie corecta putem elimina doua probleme: mirosurile neplacute si mucegaiul.
Pentru aerisirea dintre sedinte, o varianta accesibila este construirea unui gemulet sau a unui ventilator pe peretele opus al usii. Se poate folosi si un sistem de doua ventilatoare, unul in tavan si unul in podea, care ar putea fi folosite chiar si in timpul sedintei, fara a afecta temperatura din incapere.

Sauna nu trebuie privita ca un moft, ci ca o sursa de sanatate la care oricine ar putea avea acces, chiar si tu, si daca spatiul iti permite, de ce sa nu iti construiesti acest coltisor de rai, chiar si la buget redus?!

0

Coșul tău